Wortelkanaalbehandeling
Een ontstoken zenuw in uw tand of kies kan voor aanhoudende pijn zorgen en het begin zijn van een ontsteking in de kaak
Een ontsteking aan een tandzenuw gaat niet vanzelf over. Om die reden zal u een wortelkanaalbehandeling moeten uitvoeren. Bij Lie Tandartsen kunnen we een wortelkanaalbehandeling bij u uitvoeren wanneer dit noodzakelijk is. Ook wanneer u nog geen pijn aan de ontsteking ervaart, zullen we een wortelkanaalbehandeling uitvoeren om te voorkomen dat de klachten verergeren.
Waardoor ontstaat een ontsteking van de zenuw?
Een wortelkanaalbehandeling is specifiek gericht op het verhelpen van een ontsteking aan de zenuw. Deze ontsteking zit binnenin de tand, in het zenuwweefsel. Een ontsteking kan bijvoorbeeld ontstaan nadat er via een gaatje of breuk in uw tand, bacteriën in het zenuwweefsel zijn binnengedrongen. De bacteriën veroorzaken een ontsteking. Een breuk of tandbeschadiging kan in sommige gevallen niet voorkomen worden. Wel kunnen we schade en breuken als gevolg van knarsetanden voorkomen met behulp van knarsplaten.
Ontdekking van ontsteking bij controlefoto
Heeft u last van hevige kiespijn en andere ontstekingsklachten? Dan is het mogelijk dat het zenuwweefsel van uw tand ontstoken is. Het is echter ook mogelijk dat een ontsteking geen pijn geeft. De ontstekingen worden dan alsnog opgemerkt op een controlefoto bij de tandarts. Zodra er een ontsteking in het zenuwweefsel is vastgesteld, zullen we een wortelkanaalbehandeling inplannen.
Het verloop van een wortelkanaalbehandeling
Een wortelkanaalbehandeling begint met een röntgenfoto, zodat de tandarts kan zien hoe de wortels van de tand of kies eruit zien. Vervolgens kunnen we een plaatselijke verdoving aanbrengen. De kies wordt daarna open geboord vanaf het kauwvlak. Daarna kan de tandarts het zenuwweefsel met speciale vijlen verwijderen. Wanneer alles verwijderd is, wordt de holte ontsmet met spoelmiddel. Nu kan het opvullen van de kies of tand beginnen. De kanalen die nu schoon zijn worden gevuld met rubberen stiften, waarna de rest van de tand met reguliere vulling wordt gevuld.
Hoe verder na een wortelkanaalbehandeling?
In de meeste gevallen geneest de ontsteking na de behandeling vanzelf. Het is namelijk aan het lichaam zelf om de ontsteking nu op te lossen. Pijnstillers en ontstekingsremmers hebben geen effect op een ontsteking van het zenuwweefsel in een tand. Meestal heeft een wortelkanaalbehandeling een grote kans van slagen. Als na een jaar blijkt dat de wortelkanaalbehandeling succesvol is, raden we aan om een kroon te laten plaatsen. Dit om te voorkomen dat de kiezen factureren of zelfs splijten. Wilt u weten wat de mogelijkheden voor een wortelkanaalbehandeling zijn bij Lie Tandartsen? Neem dan gerust contact met ons op.
Maak een afspraak
Maak telefonisch gemakkelijk en snel uw afspraak met één van onze assistentes. U kunt ons bereiken tijdens de praktijktijden op nummer 017-4295229
Wat te doen bij spoed?
Tijdens en buiten praktijkuren kunt u voor spoed altijd bij ons of een dienstdoende collega terecht na een telefonische afspraak via ons reguliere nummer 017-4295229